حوزه سلامت

برنامه «پزشکی خانواده» هنوز در کشور اجرایی نشده است

معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه تا کنون پزشکی خانواده به طور کامل در کشور اجرا نشده است، گفت: برنامه ما این است که پزشکی خانواده و نظام ارجاع را در بستر شبکه بهداشت و درمان کشور در سه سطح یک، دو و سه اجرا کنیم.

به گزارش خبرنگار فارمانیوز، دکتر علیرضا رئیسی، در نشست خبری به مناسبت هفته سلامت در ستاد وزارت بهداشت با اشاره به اجرای پزشکی خانواده در سال های گذشته در فارس و مازندران و همچنین در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر در کشور، گفت: نمی توان یک خودرو را با تهیه بدنه و چهار چرخ، ساخت بلکه باید موتور آن را هم تهیه کرد. این مثالی از اجرای پزشکی خانواده در کشور است که در هیچ کجای کشور به طور کامل اجرا نشده است.

وی با تاکید بر لزوم بازتعریف نظام شبکه بهداشت و درمان کشور، یادآور شد: برخی افراد تصور می کنند که خانه های بهداشت و مراکز جامع خدمات سلامت و حوزه بهداشت به معنی نظام شبکه بهداشت و درمان کشور است که این بخشی از شبکه است.

معاون وزیر بهداشت از سطح یک در حوزه بهداشت، سطح دو در حوزه مطب ها و کلینیک های تخصصی و سطح سه در حوزه بیمارستانهای عمومی و تخصصی و فوق تخصصی به عنوان اجزای نظام شبکه بهداشت و درمان کشور یاد کرد و گفت: در بستر نظام شبکه بهداشت و درمان در سه سطح، تا کنون پزشکی خانواده اجرا نشده و هر چه بوده در سطح یک یعنی در محدوده روستاها و شهرهای کمتر از 20 هزار نفر و یا در ابعاد پزشکان عمومی در استانهای فارس و مازندران اجرا شده که پزشکی خانواده نبوده است.
رئیسی خاطرنشان کرد: برخی افراد عنوان می کنند که چرا پزشکی خانواده در حوزه بهداشت اجرایی نشده در حالیکه یک بخش از پزشکی خانواده مربوط به حوزه بهداشت است که آماده ترین بخش هم، حوزه بهداشت است و مشکل اصلی ما برای اجرای آن، در سطوح 2 و 3 و ارتباط و بازخوراند بین آنهاست.
وی به بیان تعریفی از پزشکی خانواده پرداخت و گفت: پزشکی خانواده یعنی جمعیت مشخص برای دریافت بسته های خدمتی مشخص، با یک فرآیند، کیفیت و سرانه مشخص تحت پوشش تامین کننده مشخص باشد. یعنی یک فرد در روستا یا شهر تحت نظر سطح یک باید باشد و اگر زمانی بیمار شد و نیاز به خدمات بیشتر تشخیصی، درمانی و بستری داشت به سطح 2 و یا 3 ارجاع شود و پزشک و مراقب اول، تمام بازخوردها را داشته باشند که چه دارو و آزمایشی برای این فرد تجویز شده و چه خدماتی در بخش بستری دریافت کرده و چگونه باید پیگیری شود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت تاکید کرد: در فاز اول پزشکی خانواده از امسال برای 30 میلیون جمعیت روستایی و شهرهای زیر 20 هزار نفر به صورت کامل اجرا می شود. به عبارت دیگر فرد روستایی که بیماری دارد، برای او نوبت گرفته شده باشد و مشخص باشد چه زمانی و کجا توسط چه کسی باید در سطح 2 ویزیت و نسخه الکترونیک و پاراکلینیک الکترونیک برای وی انجام شود و این فرآیند برای مراقب یا پزشک سطح یک، قابل مشاهده باشد.
رئیسی با تاکید بر اینکه اجرای پزشکی خانواده در فارس و مازندران باید تعیین تکلیف شود، گفت: نمی توان به صورت ناقص این برنامه را در این دو استان اجرا کرد و باید زودتر تعیین تکلیف و سطوح 2 و 3 به همدیگر متصل شوند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت از ایجاد دسترسی برای دریافت خدمات بهداشتی و درمانی در سراسر کشور به عنوان نمونه ای از عدالت در سلامت یاد کرد و گفت: هر فردی در هر منطقه ای از کشور در روستا و شهر باید خدمات بهداشتی و درمانی را با کمترین هزینه، دریافت کند و تفاوتی بین دریافت خدمات در مرکز استان و روستاها نباید وجود داشته باشد.
وی با اشاره به دسترسی 30 میلیون نفر جمعیت ساکن در روستاها و شهرهای کمتر از 20 هزار نفر به خدمات سطح یک، گفت: امکان ندارد برای جمعیت 1000 نفری در کشور، خانه بهداشت وجود نداشته باشد. گستردگی شبکه بهداشت و درمان در سطح کشور باعث ایجاد دسترسی به ویژه برای خدمات بهداشتی شده است.
رئیسی از اجرای برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع به عنوان یکی از ابزارهای ایجاد عدالت در دسترسی به خدمات سلامت یاد کرد و گفت: این برنامه می تواند در یک منطقه جغرافیایی مشخص، بسته های خدماتی را توسط ارائه دهندگان به جمعیت تعریف شده با کیفیت ارائه دهد.
معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه در تحقق عدالت در مجموعه نیروهای حوزه سلامت در بخش های مختلف، موفقیت چندانی نداشته ایم، علت آن را وجود نظام پرداخت چندپاره و گوناگون دانست و افزود: در مواردی، پرداخت ها به صورت سرانه، در مواردی دیگر فی فور سرویس، کارانه و یا مبتنی بر عملکرد است اما نباید فراموش کرد که نظام پرداخت در حوزه های مختلف کاری و از جمله پزشکی و تخصص، رفتارساز است.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت خیلی عیال وار و دارای نیروهای انسانی با سطح تحصیلات و رده های شغلی مختلف است که از روستاها و مناطق مرزی تا پایتخت را پوشش می دهند که ایجاد عدالت و تعادل در بین این نیروها، کار دشواری است.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده − پنج =

دکمه بازگشت به بالا