آسیبهای بازار مکمل؛ از امانی فروشی تا اعطای جایزه
عضو هیئت مدیره گروه توسعه تجارت دارویی اتحاد، در ارتباط با مشکلات صنعت داروسازی و مکمل در کشور، توضیحاتی داد.

مهندس میثم کهربایی، در گفتگو با خبرنگار فارمانیوز گفت: مشکلات صنعت داروسازی کشور کم نیست و همین مشکلات باعث شده به نوعی، از صنعت پویا و در حال رشد، به یک صنعت «متوقف» تبدیل شود.
وی با عنوان این مطلب که مشکلات صنعت داروسازی کشور ناشی از مشکلات جهانی و داخلی است، افزود: بزرگترین مشکل صنعت، نبود نقدینگی است که به نوعی از دست صنعت در حال فرار است.
کهربایی با طرح این موضوع که نقدینگی در بخشهای مختلف صنعت دارویی کشور با چالشهایی مواجه است، ادامه داد: در صنعت مکمل، نقدینگی به معنای واقعی از دست رفته است. به طوری که شرکتهای توزیعی، کالای ما را به صورت امانی میگیرند و همین موضوع، با مشکلات زیادی برای صنعت مکمل همراه شده است.
وی توضیح داد: شرکتهای توزیعی به شرکتهای تولیدی میگویند که ما محصول شما را میگیریم و بعد از فروش، حساب و کتاب میکنیم. در واقع، روش امانی برای کالاها و محصولات ما، باعث میشود شرکتهای تولیدی هیچ وقت نقدینگی نداشته باشند.
کهربایی تاکید کرد: ما خبر داریم که شرکتهای پخش، با داروخانهها در زمان فروش کالا تسویه میکنند، اما با شرکتهای تولیدی به صورت امانی کار میکنند.
عضو هیئت مدیره گروه توسعه تجارت دارویی اتحاد، در ادامه به معضل دیگری در قسمت فروش مکملها اشاره کرد و افزود: متأسفانه با دادن جوایز کالایی، منطق تجارت را زیر سوال میبرند و این موضوع نشان میدهد، بخشی از نقدینگی در تولید به نوعی هرز میرود.
وی گفت: دادن جوایز بابت فروش کالا، در دراز مدت مشکل ساز خواهد شد و باعث خواهد شد، صنعت به تولید کننده بی کیفیت کالا تبدیل شود.
کهربایی با عنوان این مطلب که صنعت مکمل از نوع قراردادهای کاری رنج میبرد، خواستار بازنگری در تنظیم قراردادها با شرکتهای توزیعی شد.
وی افزود: شرکتهای توزیعی باید بخشی از پول خرید کالا را هنگام به صورت نقدی در هر زمان یا در کوتاه مدت به شرکت تولیدی بدهند تا شرکتها نیز تا حدودی نقدینگی داشته باشند.
کهربایی در ادامه با انتقاد از سیاست قیمت گذاری دستوری در صنعت مکمل، گفت: هر چند مکملها کالاهای سلامت محور هستند، اما هر کدام از آنها ساختار و فرمولاسیون و تکنولوژی ساخت خودشان را دارند و باید مشمول قیمت تمام شده باشند.
وی افزود: این قبیل تصمیم گیری ها منجر به تعطیلی شرکتها و تولید محصولات بی کیفیت میشود.